Interview kopersbegeleider: ‘Wij zijn jouw aanspreekpunt vanaf koop tot oplevering’
12 december '23
Heb jij een woning gekocht in Sesterpark? Dan staat de kopersbegeleider klaar om al je vragen te beantwoorden én je te helpen bij het maken van keuzes. Monique Paulus, kopersbegeleider bij Van Wijnen, legt precies uit hoe het koperskeuzetraject werkt. Samen met haar collega Willem van der Sommen begeleidt ze de kopers door het traject. Monique: “We lichten het hele proces van begin tot eind toe.”
Begeleiding koperskeuzetraject
“Zodra kopers de aannemingsovereenkomst hebben getekend, nemen wij contact met ze op om ons als kopersbegeleider voor te stellen. Daarna ontvangen de kopers een pakketje met daarin een ideeënboek en een doosje met informatie, de tekening van de woning en uitdrukmeubels op schaal. Met de meubels kunnen kopers alvast op de tekening puzzelen om zo een beter idee te krijgen van de inrichting van de woning. Vervolgens maken we een afspraak voor een persoonlijk gesprek op kantoor of per teams als de koper dat liever wilt”, vertelt Monique. “We werken daarnaast met het kopersportaal HoomCTRL. Hierstaan staat alle documentatie, onze contactgegevens en er is een chatfunctie waardoor kopers meteen berichten naar ons kunnen sturen. Alle communicatie rondom de planning, bouw en kijkdagen loopt ook via dit portaal.”
Kopers kunnen met de meest uiteenlopende vragen terecht bij de kopersbegeleider. “De meeste vragen gaan over de optielijst en de woonwensen. Wat is er allemaal mogelijk, hoe werkt het precies en hoe kan ik voor bepaalde opties kiezen? We lichten het hele proces toe tijdens het kopersgesprek. Keuzes voor opties kunnen kopers doorgeven in ons portaal. Tijdens het gesprek bespreken we alle wensen van de koper aan de hand van de plattegrond van de woning. . Vervolgens werken we de keuzes uit op tekening, zodat kopers snel zien wat besproken is. Daarnaast geven we uitleg over het proces en de showrooms en nemen we de sluitingsdata voor opties door.”
Keuzes doorgeven
Als koper hoef je niet direct álle keuzes te maken. Deze keuzemomenten worden namelijk opgedeeld in een aantal categorieën. “De eerste keuzes die je moet maken, zijn die voor de ruwbouwopties. Denk daarbij aan een aanbouw. Dat moeten we als eerste weten, zodat de bouw hierop kan voorbereiden. Daarna volgt de sluitingsdatum voor de showroomoffertes en kleine opties zoals elektra en extra stopcontacten.
Het is vooral belangrijk dat de opstelling van de keuken duidelijk is, zodat we voorbereidingen kunnen treffen voor het leidingwerk. Welke apparatuur er in de keuken komt of wat de kleur en stijl worden van de keukenkastjes, kan eventueel later besloten worden. Tot slot zijn er nog afbouwopties die je moet doorgeven zoals de keuze voor binnendeuren en tegels van de badkamer.
Meerdere kijkmomenten
Tijdens de bouw zijn er meerdere kijkmomenten. “Allereerst wordt een startbouwevenement georganiseerd door BPD, waar kopers hun toekomstige buren kunnen ontmoeten. We komen allemaal samen op de bouwplaats en geven meer informatie over de bouw. Op dat moment krijgen de kopers een helm en laarzen van ons cadeau, want veiligheid staat bij ons op één. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen mogen ze houden zodat ze deze elke keer kunnen gebruiken wanneer ze de bouwplaats betreden. We streven ernaar om meerdere kijkmomenten tijdens de bouw te plannen. Tijdens de kijkmiddag zijn we met het projectteam aanwezig, we controleren samen met de koper of alles volgens afspraak is gemaakt. Openstaande punten worden direct via een iPad vastgelegd. Het projectteam kan er daarna mee aan de slag.”
Tips voor het kopersgesprek
Voordat je op gesprek komt bij de kopersbegeleider, is het slim om alvast alle documentatie door te nemen. Monique: “Lees vooral de technische omschrijving goed door, zodat je precies weet wat er al in de basis in de woning zit.. Ga verder alvast oriënteren op Pinterest welke keuken- en badkamerstijl je mooi vindt of hoe je je nieuwe huis wilt inrichten. Op die manier krijg je inzicht in waar je extra wandcontactdozen of lichtpunten nodig hebt. Samen maken we jouw thuis!''